Kaadon apuvälineet

apuvalineita puunkaatoon
Kaadossa käytettävät apuvälineet valitaan puun koon mukaan. Pienimpien puiden kaatoon ei yleensä tarvita apuvälineitä: käsivoima riittää, ja tarvittaessa käytetään apuna pitkää sauvaa. Kaatokiilojen avulla saadaan suurempi kaatovoima kuin kaatoraudoilla. Ääritapauksissa voit käyttää köyttä ja vinssiä, mikä onkin turvallisin ja tehokkain puunkaatotapa.

1. POLKUKAATORAUTA Polkukaatorauta sopii parhaiten pienten puiden harvennukseen. Aseta polkukaatorauta paikalleen ennen kuin kaatosahaus on valmis. Seiso kaatovivun päällä koko painollasi. Polkukaatorauta on useimmiten teleskooppimallinen ja sitä voi kantaa vyökotelossa.

2. KAATORAUTA Kaatorautaa käytetään pienten puiden kaadon suuntaamisessa. Valittavana on erilaisia vipuvarren pituuksia. Aseta polkukaatorauta paikalleen ennen kuin kaatosahaus on valmis. Aseta kaatorauta mahdollisimman syvälle sahausuran keskelle, jotta vipuvoima olisi mahdollisimman suuri. Nosta jalkojen avulla ja pidä samalla selkäsi suorana.

3. YHDISTELMÄKAATORAUTA Yhdistelmäkaatorautaa käytetään samaan tarkoitukseen kuin kaatorautaa. Sillä voidaan myös iskeä kaatokiilat paikalleen.

4. KAATOKIILA Kaatokiilat sopivat parhaiten keskisuurten ja suurten puiden kaatoon. Kaatokiila työnnetään kaatokoloon ennen kuin kaatosahaus on valmis ja lyödään tiukasti paikalleen kirveellä tai yhdistelmäkaatoraudalla. Joskus tarvitaan useampia kiiloja. Käytä muovi- tai alumiinikiiloja. Voit vahingoissa sahata kiilaan, ja pehmeästä materiaalista valmistetut kiilat eivät tällöin vahingoita ketjua.

5. VINSSI Käytetään tilanteissa, joissa tarvitaan mahdollisimman suurta voimaa ja turvallisuutta. Voima maksimoidaan kiinnittämällä vaijeri mahdollisimman korkealle.

Nettikaupassamme paljon metsätyökaluja: www.konenygard.fi